Menu

History and Civics Question Bank for Class IX – “Political Parties of India”

Q1. What is a political party?

Ans: A political party may be defined as an organized group of citizens who share the same political views and who, by acting as a political unit, try to control the Government.

We Will Write a Custom Essay Specifically
For You For Only $13.90/page!


order now

Q2. Which constitutional provision protects the right to form a political party?

Ans: There is no specific law in India regarding the formation and functioning of political parties. They are informal organizations eager to grasp political power.

Q3. Who recognizes a political party?

Ans: The Election Commission in 1968 issued the Election Symbols Order, thereby specifying the basis for recognizing political parties.

Q4. Mention any two objectives of a political party.

Ans: Capture powers through election and to implement its ideology are the two objectives of a political party.

Q5. Name any two defects of the party system.

Ans: Party system has demoralised politics. Corruption and misgovernment have become an integral feature of party politics.

Q6. State two differences between national and regional parties.

Ans:

i. National parties have wide influence, usually over large parts of India, while regional parties have limited influence over one state or a small region

ii. National parties are drawn into national affairs whereas regional parties are primarily preoccupied with regional problems

Q7. Mention two factors that led to the emergence of regional parties.

Ans: The two factors that led to the emergence of regional parties are:

i. When it was felt that regional problems were not being given priority by the national parties

ii. Some leaders of the south were opposed to the domination of north India in the political arena and the imposition of Hindi language on the entire nation

Q8. Mention two drawbacks of the party system in India.

Ans: The two drawbacks of the party system in India are:

i. Parties follow an opportunist policy towards communalism and casteism

ii. There is a connection between criminals and politicians

Q9. Mention two roles of political parties.

Ans: Political parties transform individual opinion into collective opinion and mould public opinion.

Q10. Name any five regional parties and mention at least one area/state where they are dominant.

Ans:

i. AIADMK-AII India Anna Dravida Munnetra Kazhagam (Tamil Nadu)

ii. Shiromani Akali Dal (Punjab)

iii. Telugu Desam Party (Andhra Pradesh)

iv. Shiv Sena (Maharashtra)

v. Trinamool Congress (West Bengal)

Q11. Mention the four basic characteristics of a party. Ans: The four basic characteristics of a political party are:

i. organization or structure to promote its ideology

ii. principles, policies and programmes which are accepted and shared by all the members of the party

iii. acquiring power through constitutional and peaceful means

iv. implementation of its own ideology and programme with an eye towards national interests are the four basic features of a party

Q12. Mention two roles of the Opposition Party.

Ans: The Opposition Party acts as a check on the Government and can ask for parliamentary investigations into certain matters concerning the public at large.

x

Hi!
I'm Annette!

Would you like to get a custom essay? How about receiving a customized one?

Check it out