Menu

History and Civics Question Bank for Class IX – “Fundamental Duties of India”

Q1. When were the Fundamental Duties added to the Constitution?

Ans: A list of Fundamental Duties was added by the 42nd Amendment Act, 1976 to Part IV-A of the Constitution.

We Will Write a Custom Essay Specifically
For You For Only $13.90/page!


order now

Q2. Name the Committee that recommended the inclusion of Fundamental Duties in the Constitution.

Ans: The Swaran Singh Committee recommended the inclusion of a chapter on Fundamental Duties in the Constitution.

Q3. Mention any two Fundamental Duties as mentioned in the Constitution.

Ans: The two Fundamental Duties mentioned in the Constitution are:

i. To abide by the Constitution and respect its ideals and institutions, the National Flag and the National Anthem

ii. To cherish and follow the noble ideals which inspired our national struggle for freedom

Q4. Are Fundamental Duties justiciable?

Ans: Fundamental Duties are not justiciable for they cannot be challenged in the court of law.

Q5. Mention any two characteristic features of Fundamental Duties.

Ans: The two characteristic features of Fundamental Duties are:

i. The Fundamental Duties act as a constant reminder to every citizen of what is expected of him

ii. Fundamental Duties are not justiciable and therefore cannot be challenged in the court of law

Q6. What will happen if any Fundamental Duty is not observed?

Ans: Fundamental Duties carry no penal provisions. Therefore, no citizen can be legally punished for non-observance of his duties.

Q7. Mention one weakness of the Fundamental Duties as mentioned in the Constitution.

Ans: There is no provision in the Constitution that ensures enforcement of the Fundamental Duties. Correspondingly, there is no provision that can prevent its violation. This is one major weakness of the Fundamental Duties.

Q8. Apart from the basic Fundamental Duties, state two other duties that a citizen of India needs to follow.

Ans: The two other duties that a citizen of India needs to follow are:

i. Every Indian citizen must pay the taxes due

ii. He must also serve his country in times of war and peace to the best of his ability.

x

Hi!
I'm Annette!

Would you like to get a custom essay? How about receiving a customized one?

Check it out