Menu

History and Civics Question Bank for Class IX – “Directive Principles of State Policy of India”

Q1. What are the Directive Principles?

Ans: Directive Principles are guidelines for goals, to be achieved by the present and future Governments, which endeavour to give to the citizens social, political and economic justice.

We Will Write a Custom Essay Specifically
For You For Only $13.90/page!


order now

Q2. In which part of the Constitution are the Directive Principles of State Policy mentioned?

Ans: Directive Principles of State Policy are contained in Part IV of the Constitution of India.

Q3. Name the sources of inspiration for the Directive Principles of State Policy.

Ans: Some of the sources of inspiration for the Directive Principles of State Policy are the Constitution of Irish Republic, the Declaration of the Rights of Man proclaimed by revolutionary France, the Declaration of Independence by American colonies against England and the Charter of Human Rights adopted by the General Assembly of the United Nations.

Q4. State one reason why the Directive Principles of State Policy are considered important.

Ans: As the Directive Principles of State Policy lay down the obligation of the Government to set up a Welfare State in the country, they are of utmost importance.

Q5. What is the basic purpose of the Directive Principles of State Policy?

Ans: The Directive Principles of State Policy lay down the obligation of the Government to set up a Welfare State and provides guidelines and general instructions to the State. It is the duty and responsibility of the Union ayid State Governments to implement these principles.

Q6. Mention two Directive Principles of State Policy which promote the interests of the weaker section of the population.

Ans: The two Directive Principles that promote the interests of the weaker section are:

i. The State shall promote, with special care, the education and economic interests of the weaker sections of the people, particularly the Scheduled Castes and Scheduled Tribes, and shall protect them from social injustice and all forms of exploitation

ii. The State shall provide free legal aid to the weaker sections of the society so that nobody is denied the opportunity to secure justice by reason of economic or other disabilities

Q7. Mention two Directive Principles which endeavour to establish social justice.

Ans: The two Directive Principles that endeavour to establish social justice are:

i. The State shall endeavour to provide, within a period of ten years from the commencement of this Constitution, free and compulsory education for all until they complete the age of fourteen years (Article 45)

ii. Article 44 provides that the State shall endeavour to secure for its citizens a Uniform Civil Code throughout the territory of India

Q8. Mention two Directive Principles with respect to each of the following: a) Economic equality b) Social equality.

Ans: a) Equitable distribution of wealth among all classes of people and equal pay for equal work for both men and women ensures economic equality, b) Untouchability has been abolished by law and special welfare schemes have been implemented by the Union and State Governments to ensure social equality.

x

Hi!
I'm Annette!

Would you like to get a custom essay? How about receiving a customized one?

Check it out